Tisdag = Stängt……

Men vi jobbar trots det. I dag har vi (Tess som är ägaren, två st vid namn Tina som är trädgårdselever och ”lilla” jag som praktikant) pysslat med sådant som är svårt att göra när kunderna finns på plats. Jag har skrivit skyltar för alla gurkor samt med information om de olika sorterna och priser, så jag är nu särskilt intresserad av den runda gurkan ”Cristal Apple”. Den kommer jag att köpa när den är redo för försäljning. Det kom en leverans med utekrukor så det blev att skriva skyltar för dom samt priser och det har vattnats ordentligt inne i växthuset. Tess och ”Tinorna” har pysslat med att ordna en Display plats där bl.a krukorna nu står på fina stora stubbar och annat trevligt som är till försäljning, så som gjutjärns stutar att plantera i och lite olika växter som dekoration. Det kommer att bli så fint när den hörnan är klar. Tess åkte och köpte plank för att snickra ihop en bänk för alla vallmon som skall stå i ett skugghus som också är under uppbyggnad och då passade vi övriga på att äta lunch och efter lunchen tog jag min lilla hund på en promenad. Medans Tess och en av Tinorna började snickra på vallmobänken så satte den andra Tina och jag igång med att rensa maskrosor i gångarna. Mycket mer än så hann vi ej med idag då vi slutar 15:00 men det har varit full rulle och trevligt!

 

Ett tilläg från förra inslaget angående att sätta sticklingar, så ville Karina att jag skulle vara mer tydlig på hur det går till genom att visa hur man ör. Skall göra det längre fram när nästa tillfälle kommer eller när jag gör det här hemma, men jag kan försöka beskriva det i orn nu.

 

Det jag då tog sticklingar på var örter så jag hade blandat 50/50 med Perenn jord och Såjord med perlit i (då hon hade slut på sanden och har ej fått nytt) och blandade ihop dessa ordentligt. Fyllde upp ett stort pluggbrätte (eller vad man nu vill använda) och gjorde hål med enpenna i varje. Så tog jag den lilla sekatören och gav mig på moderplantan och vad man här gör är att man kapar en bit under ett bladpar så att man har kapat en stickling som är ungefär 2-3cm beroende på vad man stoppar sticklingarna i (kruka eller sålåda….). Efter att man kapat en stickling så tar man bort det nedersta pladparet för det är ur dessa ”noder” som rötterna sedan kommer från. Efter det så tar man eventuellt flera blad för det tar bara kraft från sticklingen som just nu ej har rötter, och man klipper av de översta bladen (förminskar dom genom att halvera storleken på dom) för att underlätta för sticklingen som nu behöver energi och kraft till att skapa rötter, för har man stora blad så orkar den ej att tillverka rötter och sticklingen dör. När man nu gjort detta så stoppar man ned sticklingen i jorden ända ned så att bladen får kontakt med jorden och så skakar man på krukan eller vad man nu särrer dom i, så inga tryckningar, det skall vara poröst och luftigt. Sedan så är det bara att hålla det fuktigt och invänta rötterna.

 

Hoppas någon blev klokare av denna förklaring?

 

Kram på er alla!

One response to this post.

  1. Posted by karina on maj 13, 2008 at 2:33 e m

    Tack för det och nu förstår
    jag att det nog berodde på att det var för stora blad. Inte tänkte jag på att förminska de återstående bladen….Ha det gott och trevlig fortsättning med din praktik.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: